FREESTYLE SPIRIT ÄR ATT ALLTID FÖRSÖKA GÖRA SITT BÄSTA

”Puckelpist är idrotten för dem som vill tänja gränser eller uppleva när andra gör det. Puckelpist handlar om att utmana sig själv och andra och i sin tur anta utmaningar. För en riktig vinnare är det först när motståndet är som starkast. Det är grunden i vår konkurrenskraft.”

Så har Svenska Skidförbundets puckelråd beskrivit vår inställning. För oss som har valt att åka puckelpist är inte människorna som delar våra intressen den största utmaningen när vi tävlar – det är pucklarna och hoppen i backen. Alla som försöker åka puckel så bra de kan förtjänar respekt, oavsett om hen misslyckas med sitt åk. Eller som Nils van der Poel sade i DN:

”När jag ser freestyleåkarna tävla ser jag hur de omfamnar varandra på ett sätt som idrottare vanligtvis inte gör när man är motståndare. Det tycker jag är väldigt fint. Jag önskar att min idrott var sådan, även om jag ser det i min idrott också. Och jag tror att det enda sättet att uppnå den kulturen är att agera ut den kulturen,…”

Den som börjar med puckel kommer troligen att upptäcka vad Freestyle Spirit är redan tidigt. Landslagsåkare hjälper de yngsta åkarna att bli bättre, delar med sig av sin kunskap och coachar. Men faktum är att de också tipsar och coachar varandra. För alla gillar ett riktigt bra puckelåk – och ska man vinna är det mycket roligare att göra det när motståndaren är som bäst. 

THE FREESTYLE SPIRIT MANIFEST

Att visa generositet är freestyle spirit.

Att bjuda på sig själv är freestyle spirit.

Att visa respekt är freestyle spirit

Att alltid göra sitt bästa är freestyle spirit