Det här är puckelpist

Sverige är idag en av världens bästa puckelnationer och sporten växer stadigt med aktiva barn och ungdomar som älskar skidåkning. För oss är satsningen på OS-medaljer viktig – men det viktigaste är att hjälpa så många som möjligt att upptäcka det roligaste sättet att åka skidor. På norska heter puckelpiståkning ”kulekjøring” och det är ju helt sant!

Puckelåkning går ut på att så tekniskt riktigt, med kort skärande sväng och helt stilla överkropp så snabbt som möjligt ta sig rakt nedför en stupande brant backe täckt av stora pucklar. En verklig utmaning för alla. Då blir det ännu mer imponerande när elitåkarna kommer upp i 50, 60 kilometer i timmen, gör två akrobatiska hopp i den drygt 200 meter långa backen på 20 sekunder. Tävlingsresultatet fördelas på 60 procent teknik, 20 procent hopp och 20 procent tid. De bästa åkarna jobbar stenhårt för att komma så nära maxpoäng som möjligt, de måste ha modet att utmana och hitta potentialen i varje puckel. Precis som varje nybörjare, egentligen.

Som tävlingsgren har puckelpist funnits i över 40 år och efter att ha varit uppvisningsgren i Calgary 1988 – där Håkan Hansson från Sverige vann! – fick puckelpist officiell OS-status under OS i Albertville 1992. Efter OS i Salt Lake City 2002 förändrades reglerna och volter tilläts i hoppen. Detta skapade helt nya förutsättningar för utvecklingen som har accelererat till nya nivåer. Nu har vi dessutom en svensk olympisk mästare – Walter Wallberg!

600x600px_ymg_1